Toppjakt i nytt terreng!

Posted · 6 Comments

Med lite snø og dårlig med hvit skog i noen av terrengene vi normalt jakter fugl på topp måtte vi noen mil lenger nord for å finne brukbare forhold for toppjakt.

Nytt terreng, hvor man egentlig ikke har noen formening om hvor fuglen beiter kan være en utfordring, men med et bra kart over området, en god håndkikkert og ski på beina får man ofte lønn for strevet.

Etter 2 dager med kraftig vind og nesten nullføre, ble det endelig antydning til brukbare forhold, og det stemte bra med antall observerte fugl.
De første 2 dagene hadde vi ut flere fugler fra dokk, og med hagle i hånda hadde sjansene vært 100%.

Når vinden løyet og det kom 2 cm nysnø ble det perfekte forhold, orrhanene beitet bjørkeknopper og tiuren satt på topp med kroposen full av furunåler.

Vi får mange spørsmål om hvordan man skal finne fugl på topp, og det beste svaret vi kan gi på det er at man må være i skauen når forholdene er best.
I våre øyne er det når det er snødekket skog og 10-15 grader kaldt.
Hvor man er er ikke så viktig, er det skikkelig vinter og det finnes fugl så er det mulig å bedrive toppjakt de fleste steder.

Et eksempel på det: Østfold er ikke akkurat kjent for Toppjaktmuligheter, og enda mindre kjent for skikkelig hvite vintere, men for et par år siden lå det mye snø før jul, skogen var hvit og det ble ganske kaldt i en periode. Da  ble det i umiddelbar nærhet til en av fylkets største byer ble skutt flere tiur og orrfugl på topp.

Når det gjelder kuler og våpen.. Bruk den rifla du har og finn ei helmantelkule som går bra i den. Unngå å skyt på lengere avstander en 150 m , da øker sjansen for skadeskyting og minsker graden av spenning i forbindelse med ansmygning.

Går man flere sammen er det ofte lurt å dele seg slik at en har oversikt over åpne områder mens den andre går inne i skogen og forsøker å «støkke» ut fugl.
Fugl som er skremt ut sette seg nesten uten unntak på topp.

Skitt jakt!

6 Responses to "Toppjakt i nytt terreng!"
 1. Ben Arne sier:

  Bra lesning 🙂 Får jaktsug av sånn her jaktporno!!!

 2. Niklas sier:

  Hej,
  Vilken ryggsäck använder du på bilderna? Eberlestock?

 3. Ja, det er en Eberlestock

 4. Niklas sier:

  Vad är det för modell?

Comments are closed.